SENTS CANSAMENT O FATIGA?

Actualizado: 18 de may de 2020

Suposo que has sentit a parlar de l'astènia primaveral. Quan arriba la primavera, moltes persones experimenten un cansament continuat que sembla que ni el descans ajuda a millorar.


S'experimenta una falta de vitalitat, tristor i síntomes de depressió sense motiu aparent (entre molts altres síntomes). Per desgràcia, cada vegada hi ha més persones que la pateixen. Això ens indica que la nostra energia no flueix al mateix ritme que la naturalesa.

A la primavera es produeixen canvis d'energia, la coneixem com la fase del creixement, de l'expansió, de sortir, de pujar cap amunt. Si observes la naturalesa, pots veure com els arbres estan formosos amb les seves fulles verdes, l'herba creix de manera descontrolada, es respira moviment (se senten més els animalons). Aquesta energia d'obertura i frenètica, ens indica que és el moment de desintoxicar i descarregar l'energia carregada i acumulada durant l'hivern.

a la primavera s'experimenta molt moviment a la naturalesa, observem-la i segueix el seu ritme, experimentaràs molts canvis.
bosc de primavera. creixement, expansió,

El fet d'estar més tancats a casa, no fer tant exercici físic, menjar en excés i no respirar tant aire pur, provoca que les nostres defenses decaiguin. D'aquí també apareixen les al·lèrgies.

A nivell alimentari, segons la macrobiòtica, venim d'una alimentació més concentrada. Recorrem més a aliments d'orígen animal, embotits, formatges, grasses saturades i aliments molt secs amb excés de coccions de forn (galetes, pastissos...), provocant que el nostre sistema digestiu treballi en excés, sobretot el fetge, que pateix una sobrecàrrega.

El fetge és dels òrgans més importants on la seva funció és filtrar. Ara a la primavera, és quan està més actiu, li hem de prestar molta atenció! Si tenim el fetge sobrecarregat i no flueix correctament, acabarà sortit la coneguda abstèmia primaveral.

Què pots fer per deixar de tenir aquest cansament?

Començaré per indicar-te quins aliments són adequats per ajudar a desintoxicar l'organisme.


aliments de fulla verda, bolets, germinats.....

Sobretot has de tenir en compte quins son els aliments de temporada, has observat que predominen les verdures de color verd?

Presta especial atenció amb les verdures de fulla verda com la col arrissada, la col kale, les fulles de nap, la rúcula...

També afageix-hi les fulles amargants com la carxofa, porro, berros, ortigues, dent de lleó, nap...

Els bolets com el xampinyó, si has anat veient les meves receptes, sóc molt fidel al bolet shiitake, et recomano que l'introdueixis a la teva llista de la compra si encara no ho has fet, és un bolet que no et deixa indiferent davant la quantitat de propietats beneficioses que té.

fruites acides com les maduixes, poma àcida, llimona...

Fruites àcides com les maduixes, la poma verda i alguna altra fruita de temporada, ens ajudaràn a tonificar el fetge.


Ara és la millor època de consumir germinats.Els cereals integrals (especialment l'ordi) i llegums (observa la soja verda), són aliments de qualitats que porten triptòfan i vitamina B, ajudant a fer pujar l'estat d'ànim i un normal funcionament del sistema nerviós.

Les algues que ens aporten la part de minerals i oligoelements essencials per millorar l'estat mental.

Els fruits secs, en consumirem amb moderació, dóna-li especial atenció a les llavors de girasol i carbassa. També molt rics en triptòfan.


Què et recomano que evitis o redueixis:


.Intenta reduïr els pans, galetes i fornejats (encara que sigui integral)

.Les carns i els seus derivats (l'embotit)

.Els formatges i derivats làctics, sobretot els curats.

-No abusis de la sal.


Consells d'hàbits saludables. Tot i que no sóc molt partidària al dejuni. Si sents que tens el fetge molt sobrecarregat. Et recomano que facis “semidejuni”.En què consisteix:

             Sopa una cremeta lleugera a les 20:00, L'endemà al matí et prens dos gots d'aigua calenta, el primer amb suc de llimona. Fas activitat física suau (ioga, meditació...) i a 1/2 matí, et prens un batut verd. Alhora de dinar, incorpores aliments dels que et beneficiaràn per seguir eliminant, si a mitja tarda tens la necessitat de prendre alguna cosa. Et recomano el UME-SHO-KUZU (durant una setmana), és una beguda medicinal que t'ajudarà a recuperar la fatiga.

Aquest consell és estàndar, pensa que tenim una condició diferent un de l'altre, per tant, cada dieta s'ha d'aplicar segons les necessitats de cadascú.


Si tens dubtes i vols deixar de tenir fatiga. Contacta'm i hi posarem la solució!!!

el descans i el no estrès és essencial


Marta Fosses

Arterapeuta Culinària Macrobiòtica


45 vistas0 comentarios