ETS ADDICTE A LA XOCOLATA?

EN MENGES MÉS DURANT EL CONFINAMENT?

La xocolata ( que no el cacau) és un aliment que pot ser molt interessant des del punt de vista nutricional, o tot el contrari. És molt important saber quan és saludable, o quan ens pot perjudicar a la nostra salut.


                                                                                     N'ets addicte?

el cacau té unes substàncies que generen adicció i plaer
addicció a la xocolata

El seu sabor és un gran conqueridor per tots els paladars, començant pels mes petits, enganxant a les persones més sensibles.

El Dr. Jorge Perez-calvo, ens comenta que les persones solen buscar en la xocolata (sobretot les ensucrades) el seu sabor dolç. Sabent que un excés de dolç, les persones s'evadeixen i desconnecten. Per això la gent hi recórrer quan pateix una crisis emocional d'efecte.

Per tant, s'ha de tenir especial consciència aquests dies que patim tants canvis emocionals durant el confinament.

A diferència, el cacau conté una substància que ajuda a pujar l'estat d'ànim. Es tracta d'un component, la feniletilamina, prové de la família de les anfetamines que actua directament al cervell desencadenant un estat d'eufòria i benestar emocional. Per tant , alguns estudis creuen que és la raó per la qual les persones mengen aquest aliment per sentir-se millor.

Xocolata o cacau?

S'ha de tenir molt en compte quin tipus de xocolata ingereixes. S'ha de mirar que tingui un mínim del 70% de cacau, sense sucre, que sigui de proximitat, de comerç just i que estigui elaborada en cru. Per tant, s'ha de ser molt selectiu alhora d'anar-la a comprar.

En canvi, el cacau en cru, té propietats més beneficioses. Tot i que s'ha d'ingerir amb moderació també.

Propietats beneficioses del cacau:

El cacau cru conté més substàncies antioxidants i més concentrades que qualsevol altre aliment mític. Al cacau s’hi ha localitzat més de vuit-centes substàncies diferents, algunes d’elles amb efectes antiinflamatoris, antial·lèrgics, anticancerosos, antivirals, antidepresius i analgèsics.

1. Cuida la salut cardiovascular


Té múltiples efectes beneficiosos sobre la salut cardiovascular derivats del contingut en antioxidants que conté:

Els més destacables relacionen els efectes dels antioxidants del cacau amb la millora de diferents paràmetres indicatius de salut cardiovascular.

  • Redueixen la pressió arterial.

  • Milloren la elasticitats dels vasos.

  • Redueixen l’agregació de les plaquetes (per tant la tendència a formar-se coàguls que puguin donar lloc a infarts i/o ictus).

  • Milloren la sensibilitat a la insulina i tenen efectes antiinflamatoris.

El més probable és que els antioxidants del cacau ajudin a fer més biodisponible l’òxid nítric responsable d’estimular tots aquests efectes beneficiosos.


     2. Baixa els nivells de sucre en sang


Hem de consomir xocolata sense sucre
no abusar de la xocolata

Per aconseguir el màxim de compostos fenòlics, S'ha de tenir especial atenció com ha estat processat, quan es torra a altes temperatures, els micronutrients perden la seva efectivitat a altes temperatures. En qualsevol cas, si busquem aquest efecte, en cap cas hem de consumir xocolata o cacau amb sucre, ja que precisament és el responsable de la resistència a la insulina i de l’esgotament del pàncrees, que a la llarga pot originar diabetis i obesitat.


Però no tot són beneficis, prendre mola xocolata pot produïr falta de tò i concentració, dispersió mental i tendència a la depressió. Com que conté una quantitat elevada de matèria greixosa saturada provoca un efecte de sobrecàrrega hepàtica. Per tant, si volem tenir el nostre fetge descongestionat val més ser moderats. Per altra banda, és un aliment ric amb oxalats, una substància que resulta perjudicial per les persones que pateixen problemes renals.

No et sentis malaments si sents la necessitat de menjar xocolata cada dia, no et preocupis, és normal. Aquests dies sentim molta incertesa, estrés i és normal que anem a recórrer a aliments dolços. Jo et recomano una altre aliment molt beneficiós: Busca aquest efecte amb les persones que t'acompanyen, abraça, comparteix i demana ajuda. No estàs sol@!!!

Jo em quedo a casa.... I TU?

Marta Fosses

Arterapeuta Culinària Macrobiòtica

95 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo